Feest van de Geest

Eens in de twee jaar vindt in de periode tussen Hemelvaart en Pinsteren het landelijke kerk- en kunstevenement 'Feest van de Geest' plaats. Gedurende deze twee weekenden zetten kerken hun deuren open voor het publiek, voor ieder die interesse heeft in eigentijdse kunst en cultuurhistorie en inspiratie wil opdoen. In Groningen en Noord-Drenthe zijn dat zoveel kerken dat een rondrit langs diverse kerken mogelijk is.

Aan het Feest van de Geest doen dit jaar 22 kunstenaars en 20 kerken mee, waarbij steeds een kunstenaar, een kerkgebouw en een Pinksterthema verbinding met elkaar maken. Voor dit jaar is het gezamenlijke thema 'Troost.'

Het Anker: In de artistieke wereld van kunstenares Marjan Ketting, veranderen bijzonder objecten of juist alledaagse voorwerpen in boeiende meesterwerken. Marjan studeerde in 2007 af aan de Kunstacademie Minerva in Groningen en liet zich sindsdien inspireren door de fascinerende interactie tussen licht en objecten. Marjan gaat, afhankelijk van haar onderwerp, op zoek naar krachtige reflecties, bijzondere transparanties, rijke kleurschakeringen en heldere hoge lichten in het object. Door dit vast te leggen op grotere formaten canvas of door het beeld op te blazen, wordt de glans en kleur een hyperaanwezigheid. Marjans manier van waarnemen wordt zichtbaar.

De Wijngaard: "Vaak zijn mijn schilderijen naturalistisch, soms meer romantisch, maar altijd met een losse zwierige toets. Kleine intieme stillevens of ruige zeegezichten, alles kan een onderwerp voor een schilderij worden. Sinds een paar jaren schilder ik daarnaast avonturen van een muis genaamd Hero. Het is een personage die bij toeval in het werk is geslopen en een eigen plek heeft verworven. Dit zijn geschilderde illustraties met humor en soms ook een tikje dramatisch, maar altijd vertederend".

De kerken zijn open op 9, 11, 12 en 18, 19, 20 mei tussen 13.00-17.00 uur. 

 

 

 

feest van de geest groot