Replica NS werkschuur terug in plannen herinrichting station en omgeving

Het stationsgebied in Uithuizermeeden krijgt de komende jaren een ware metamorfose. De voorbereidingen hiervan zijn in het begin van dit jaar opgestart en binnenkort start Prorail met de eerste werkzaamheden. Inwoners van Uithuizermeeden en omwonenden van het stationsgebied konden afgelopen dinsdag (31 oktober) middels een inloopbijeenkomst in Rehoboth kennis nemen van de plannen. Prorail, gemeente Het Hogeland en Stichting Dorpsbelangen Uithuizermeeden presenteerden hier middels tekeningen en schetsen hoe de nieuwe situatie er uit komt te zien.

Prorail start binnenkort met werkzaamheden aan het perron. Het overpad, tussen beide perrons wordt veiliger gemaakt door het toepassen van automatische slagbomen. Ook wordt het overpad verplaatst naar de oostzijde (Hoofdstraat). Aan deze kant wordt dan ook het perron ingekort. Het perron aan de noord/westzijde (boskant) wordt langer gemaakt, eerst middels een tijdelijke opstelling, medio 2025 wordt deze omgezet in een definitieve perron. Ook is het de bedoeling om in 2025 de wissel aan de noordwestzijde ter vervangen.

Vanwege deze werkzaamheden worden de 3 oud papier containers, van de vrijwilligers van de Oud Papier Actie  (O.P.A.), tijdelijk verplaatst naar de parkeerplaats bij sporthal Scherphorn. Precies op deze plek krijgt het perron een extra in-en uitgang.

Vanwege de komende werkzaamheden zullen er van 8 tot 18 december geen treinen rijden. Mogelijk dat er wel een werktrein door het gebied zal rijden. Arriva zal gedurende deze periode bussen inzetten.

Het buitenterrein van het station, het voormalige rangeerterrein, wordt in 2024 herontwikkeld door NS. Bijzonder hierin zijn de plannen om op het voormalige NS Rangeerterrein de in de jaren ’70 gesloopte NS werkschuur te herbouwen. Het idee om de werkschuur te herbouwen waren in 2016 al opgenomen in het Visieplan Uithuizermeeden 2025 en zijn van de hand van Dorpsbelangen adviseur Alfred Klein. ‘Als alle seinen op groen staan starten we in het voorjaar met de herbouw’ zo bericht het projectteam van Dorpsbelangen. De werkschuur krijgt dan de functie als inzameldepot van oud papier en biedt tevens onderdak aan de vrijwilligers van OPA middels een eigen kleine verblijfsruimte en toilet. Het terrein zal verder ingericht worden als P+R (Parkeren + op Reis). Verder is het ook de bedoeling dat historische elementen weer een plaats krijgen in de plannen.  

De vele bezoekers van de inloop bijeenkomst waren aangenaam verrast van de plannen. Met de uitvoering van deze plannen krijgt het gebied een enorme upgrading en kan daarmee, toekomstgericht, weer vele jaren mee.

  

Alfred1
Naar het idee van Alfred Klein.