Verzet op Meij rode draad in "Oorlog op 't Hogeland"

Brassband Immanuel bracht vrijdag-en zaterdagavond (12 en 13 mei) het spektakelstuk 'Oorlog op 'Hogeland' op 'de planken' in boerderij Tocama in Uithuizen. Oorspronkelijk zou het worden opgevoerd worden gedurende de feestelijkheden van 75 jaar vrijheid. Drie jaar later dan gepland kon Immanuel het stuk alsnog opvoeren. Sebe Gast maakte er een theaterstuk van en met behulp van vele gastspelers kon het stuk worden opgevoerd voor 2 uitverkochte 'zalen'.

De bezoekers werden mee terug genomen naar de bange meidagen van 1940 in en rondom Uithuizermeeden. Het uitbreken van de oorlog. Verhalen van Jan Vink en Cathrien Boelema. Over de verandering op het gemeentehuis gedurende de oorlogsjaren. Over de verzetsgroep 'Bergsma' die soms gevaarlijk te werk ging. Wat gebeurde er allemaal op boerderij Woltjer (nu Landjuweel). De gebeurtenissen in de polder nabij molen Goliath en het verhaal van de radio's in de Gereformeerde Kerk. Het publiek kon nu zelf meemaken de 'arrestatie' van Derk Boelema in de kerk door duitse soldaten die onder leiding stonden van Postenführer Tancke.

Ook de overval op boerderij Bene Westerdijk (Dwarsweg 1) werd uitgevoerd. Op deze boerderij was een geheime zender verstopt. Op 6 februari 1945, om plusminus 17.00 uur, werd de boerderij overvallen door circa 40 duitse soldaten. Had er iemand gepraat in het dorp? We zullen het nooit te weten te komen.

Als de bevrijding nabij is gaan Ko Werkman, Henk Bos en Drewes Veenstra de bevrijders tegemoet. Ze zien inderdaad een Canadese tank verschijnen maar even later vliegen hun de kogels om de oren.  

Ter afsluiting van de avond werd het 1ste en 6de couplet van het Wilhelmus gezongen.

 

JS 08 v2
'Derk Boelema' wordt gearresteerd door duitse soldaten.