Start Tocht om de Noord

De organisaties (Stichting Dorpsbelangen Uithuizermeeden, Stichting OTTO en het Comité bevrijding 't Hogeland) hebben in samenwerking met enkele ondernemers een mooi programma opgesteld voor de bijna 3000 wandelaars die Uithuizermeeden begonnen aan de wandeltocht.

Als de zon nog maar net op is verschijnen de eerste 'soldaten' zich op camping Lentemaheerd dat afgelopen zaterdag (18 september) was omgedoopt tot een militaire bivak in het kader van de populaire wandeltocht 'De Tocht om de Noord'. De editie van 2021 stond dan ook in het teken van 75+1 jaar bevrijding en de wandelaars liepen dan ook 'in de voetsporen van de bevrijders' de 26 kilometer met als eindpunt Delfzijl.

De eerste wandelaars kwamen al om 7.30 uur aan met de trein. Bij Lunchroom Coralie werden ze al muzikaal begroet met vrolijke klanken van 'The Black Ravens'. De bewoners van de straten langs de wandelroute hadden de vlag uitgestoken en hun huizen feestelijk versierd.  De inschrijving van de deelnemers was bij Kruize Bloembollen.

Vanuit hier gingen de wandelaars op pad richting Delfzijl, een culturele ontdekkingstocht door de 'kop van Groningen'. Op Camping Lentemaheerd werden de deelnemers dan ook fysiek meegenomen naar de spannende dagen van april  1945. Bijna 40 historische militaire voertuigen uit de provincie Groningen, Drenthe en Friesland zijn speciaal voor deze gelegenheid naar Uithuizermeeden gekomen.

Om 12.30 uur vertrokken ook de voertuigen 'In de voetsporen van de bevrijders' naar Delfzijl alwaar ze hun ontdekkingstocht voortzetten naar de voormalige batterij Fiemel nabij Termunten.

FB IMG 1632064682831
'The Black Ravens' bij Lunchroom Coralie