Prachtig jubileum concert Chr. Mannenkoor Het Hogeland

Zaterdagavond 28 oktober:

In 1958 bedachten enkele mannen in de voormalige gemeente Uithuizermeeden het plan om een mannenkoor op te richten. Nu, precies 65 jaar later, werd met een jubileumconcert in Het Anker, dit groots gevierd. Het mannenkoor bestaat uit 29 personen afkomstig uit de regio en staat al vele jaren onder leiding van dirigent Klaas Withaar. 

In een vol Het Anker genoot het publiek dan ook van een gevarieerd programma waarin zang werd afgewisseld met gastoptredens van Moniek Timmer (piano) en Mirjam de Jong-Timmer op panfluit. Het concert werd geopend door samenzang; 'Ik wil zingen van mijn Heiland' (bundel Johannes de Heer) met begeleiding van Margriet Withaar op het grote orgel. Na een welkomwoord door de vice voorzitter begon het mannenkoor met het indrukwekkende lied 'Ben ik bereid' gevolgd door het 'Liedeslied' en 'Heer mijn hart zoekt U te vinden'. De eerst blok werd afgesloten door het ingetogen 'Avondgebed'. 

Het muzikale duo 'Moniek en Mirjam Timmer' was een bijzondere verrassing voor de aanwezigen. De combinatie van piano en panfluit bleek veel aanwezigen te ontroeren. Het duo bracht bekende nummers ten gehore was klassiek tot modern zoals 'Still, my soul, be still', het 'Ik zal er zijn' en 'Stay with me till the morning'.

Het mannenkoor bracht voor de pauze nog de stukken 'Spirit of the living God' vervolgd door het indrukwekkende 'Magnificat' (Lofzang van Maria). Na de pauze bracht het koor veelal stukken in andere talen ten gehore zoals het 'Domini Fili Unigenite' het 'Did you think to pray?', 'Blagoslovi' en het duitse 'Abenlied'. Als muzikaal intermezzo brachten 'Moniek en Mirjam Timmer' weer enkele bekende liederen op piano en panfluit waaronder de bekende nummers 'Somehere over the rainbow', 'Jesus is the living stone' en 'Zing-vecht-huil-bid-lach-werk en bewonder'. 

Het koor bracht ter afsluiting van het concert het indrukwekkende lied 'De Meister Toren' ten gehore. Dit stuk was enkele jaren al geschreven door mevrouw A. van Dijken en gearrangeerd door  R. Elsinga. Vanwege corona kon het stuk eerder niet uitgevoerd worden. Dit stuk werd gevolgd door 'The church in the wildwoud', 'Im Abendrot' en 'Mala Moja.' 

Na het dankwoord werd samen met het grote orgel, piano en panfluit het lied 'Ga met God' gezongen.  De presentatie deze avond was in handen van Mariska Spriensma.

Een staande ovatie van de ruim 250 aanwezigen viel het koor ten deel, als dank en blijk van grote waardering. Met bloemen voor de gasten, kosters en presentatie werd de avond afgesloten. Een waardige afsluiting van een zeer geslaagd concert.

Meij, cultuurdorp op 'Hogeland.  

 

 

 

 

20231028 195606
Foto: redactie www.uithuizermeeden.nl