Opluchting in Uithuizermeeden; Hertenkamp mag blijven

Middels een brief van demissionair minister Piet Adema vandaag (dinsdag 12-12) aan de Tweede Kamer werd duidelijk dat de hertenkampen in Nederland toch mogen blijven. Vanuit het gehele land was er veel verzet tegen de plannen.  Dorpsorganisaties maar ook politieke partijen vanuit het Hogeland zijn in verweer gekomen. Ook oud Meijster Teun Juk bekommerde zich het lot van het meijster hertenkamp. Door zijn actieve rol zijn ook de politieke partijen in de gemeente Het Hogeland in beweging gekomen en hebben een motie ingediend.   

De minister komt binnenkort met een nieuwe 'positieflijst' en herten staan hier niet meer op! 

10 maart 2023:

De motie is ingediend door het CDA en werd mede ondertekend door Gemeentebelangen Het Hogeland, Lokaal Sociaal, Hogeland Lokaal Centraal en de VVD. In de motie wordt het College opgeroepen om er bij het kabinet op aan te dringen het besluit te herzien en de damherten alsnog te plaatsen op de positieflijst met dieren die per 1 januari 2024 ingaat. GroenLinks stemde tegen de motie, "Damherten behoren niet achter het gaas". PvdA en ChristenUnie hebben de motie niet ondertekend, maar steunden het wel.  

Wethouder Arjan Nolles (GroenLinks) gaf in de reactie van het College aan om af te zien van deze motie maar gaf wel aan om "als postbode kunnen wij altijd fungeren".  Deze reactie vond Kor Berghuis (CDA) "een merkwaardige opmerking om een motie van de Raad zo te betitelen".

De motie is aangenomen.

Downloads

20220911 145129 v3 ScaleHeightWzkwMF0