Koninklijke onderscheiding voor Bert Veening

Op zaterdag 7 oktober 2023 heeft burgemeester Henk Jan Bolding een koninklijke onderscheiding uitgereikt aan de heer Albert Hendrik (Bert) Veening. De heer Veening is onderscheiden als Lid in de Orde van Oranje Nassau vanwege zijn verdiensten als organist.

De uitreiking was in De Wijngaard achter de Nederlandse Gereformeerde Kerk in Uithuizermeeden. Voor Veening is een vriendenconcert georganiseerd omdat hij 50 jaar actief is als organist. Ook is Veening al veertig jaar actief bij de Stichting Avondmuziek Uithuizermeeden. Eerst als bestuurslid en later als secretaris.

Veening was bovendien betrokken bij de oprichting van de Stichting gezamenlijke orgelcommissies Het Hogeland. En bij de Stichting JSB-records, waar bijzondere muziekproducties gemaakt worden. Veening is de motor van tientallen cd-/dvd-/internet- en boekproducties die inmiddels de hele wereld over gaan.

Verder zorgde Veening ervoor dat in beeld en geluid bijzondere Groningse orgels werden vastgelegd bij het internetplatform Alle Psalmen. Hij dirigeerde het koor Deo Dicatus in Kantens en werkte mee aan een boek. Ook werkte Veening voor de Stichting Groningen Orgelland en was hij kortgeleden 1 van de oprichters van de Stichting Gezamenlijke Orgelcommissies Het Hogeland.

 

Bron: gemeente Het Hogeland.

Bert Veening koninklijke onderscheiding