Henk en Nely Elderman hangen de instrumenten aan de wilgen

Na respectievelijk 72 en 48 jaar hebben Henk en Nely Elderman besloten om te stoppen met musiceren. Een enorme staat van dienst bij onder andere Soli Deo Gloria (SDG) te Uithuizermeeden.

Door Harold Groenewold

Het is zover….. na vele muzikale jaren hangen Henk en Nely de instrumenten aan de wilgen. Henk begon in 1950 zijn muzikale loopbaan al op 10-jarige leeftijd bij OBK te Roodeschool. Enkele jaren later (1959) gingen 2 muziekverenigingen samen verder onder de naam Eemskapel Roodeschool. Nely sloot zich in 1974 daarbij aan, waarbij ze terloops ook het penningmeesterschap op zich nam.

Naast de samenvoeging tot de fanfare Eemskapel werden ook de majorettes in 1978 opgericht, onder de bezielende leiding van de dochters van Henk en Nely. En natuurlijk werd hieraan ook een grote bijdrage geleverd, zoals heel veel zelfgemaakte kleding (pakjes, hoedjes, capes, etc.) door Nely en op maat gemaakte batons door Henk, om maar even een voorbeeldje te noemen.

Helaas hield Eemskapel het hoofd niet boven water. In 2004 werd de vereniging opgeheven. Samen besloten Henk en Nely lid te worden bij Soli Deo Gloria (SDG) in Uithuizermeeden. Een goede zet, want tot op de dag van vandaag zijn ze nog steeds bij de vereniging. SDG bleek echter niet voldoende om aan de muzikale behoeften te voldoen. Een tijdelijke vervanging van één van de leden van de Bazuin in Groningen, liep – vanaf 2008 – uit op een 6-jarig lidmaatschap. En dus werd er zes jaren lang wekelijks bij twee verenigingen gestudeerd en gemusiceerd.

En nu is dan de knoop doorgehakt en hebben Henk en Nely hun laatste bijdrage geleverd aan SDG op het muziekfestival Borkum, waar we met SDG een prachtig visitekaartje hebben achtergelaten vanuit Uithuizermeeden. Samen goed voor 120 jaar muziek en inzet, hebben Henk en Nely een enorme bijdrage geleverd aan de maatschappij in onze regio.
“Wij zijn Henk en Nely erg veel dank verschuldigd voor hun inzet”, aldus de voorzitter van SDG Danny Bogema,” niet alleen op muzikaal gebied, maar ook met van alles daarom heen, zoals hulp bij het beheer en passend maken van uniformen of het herschrijven van muziek. Wij nemen met pijn in ons hart afscheid van deze trouwe leden, maar natuurlijk respecteren wij dit begrijpelijke besluit. We wensen Henk en Nely nog vele jaren een gelukkig en gezond ‘muziek’-pensioen.”

Afscheid Nely en Henk v2