Groots Historisch Militair treffen in Uithuizermeeden

Zaterdag zag het in Uithuizermeeden rondom het evenemententerrein aan de Havenweg groen van de oude legervoertuigen. De slotdag van de Eemsmondweek nam alvast een voorschot op de herdenking dat het volgend jaar 75 jaar geleden is dat Uithuizermeeden bevrijd is.

K70 4344 v2

75 legervoertuigen

De mannen van Stichting OTTO hebben het daarom voor elkaar gekregen om 75 legervoertuigen naar Uithuizermeeden te krijgen. Veel van deze voertuigen zijn ingezet bij de bevrijding in 1945. Maar om de vrede te kunnen blijven garanderen is er bewust voor gekozen om ook voertuigen uit de koude oorlog te presenteren. Echte publiekstrekkers waren  de half-tracs, Bren-carriers, en DAF’s YP-408. Maar ook de vele andere historische militaire voertuigen wisten het publiek te bekoren.

 

K70 4383 v3

SGT. WILSON’S ARMY SHOW

De static show werd opgeluisterd met optredens van de Sgt. Wilson’s Army Show.  Sergeant Wilson kwam per jeep met zijn Andrew Sisters het evenemententerrein oprijden en gaf een daverende muzikale show waarin muziek uit de veertiger en vijftiger jaren  ten gehore werd gebracht. Deze shows mochten zich verheugen op een grote publieke belangstelling. Na dit optreden in Uithuizermeeden vertrekt deze show voor een tournee naar Canada.

 

K70 4005

SCHIETDEMONSTRATIES BLACK WATCH

Gedurende de hele dag waren er schietdemonstraties van de re-enactment groep Black Watch. Deze groep, die genoemd is naar de Canadese divisie die het noorden van Groningen bevrijd heeft, heeft demonstraties gegeven met authentieke wapens uit de tweede wereld oorlog. Ook deze, met luide knallen gepaard gaande, uitleg trok veel belangstelling.

 

K70 4294

LEZING JOËL STOPPELS

Wat ook veel belangstelling trok was de lezing van Joël Stoppels over de bevrijding van de stad en provincie Groningen. Deze officiële gids van de Battle Field tours wist alle luisteraars te boeien met de verhalen, foto’s en filmbeelden over de route en obstakels die de bevrijders tegenkwamen bij het ontzetten van de provincie Groningen.

 

K70 3974

DEFILÉ OP HET JOHAN VAN VEENPLEIN

Om half drie kwamen alle voertuigen in beweging voor het defilé op het Johan van Veenplein. De deelnemende voertuigen van het defilé, dat oa afgenomen werd door burgemeester Bolding en wethouder Dijkhuis van de gemeente het Hogeland, stelden zich op op het parkeerterrein van zwembad De Dinge en vertrok in colonne over de Hoofdstraat naar het Johan van Veenplein. Het toegestroomde publiek kon onder de muzikale klanken van het vrijwilliger Fanfare Korps der Genie genieten van alle militaire voertuigen die langzaam aan het publiek voorbij trok.

 

K70 4402

Zeer geslaagde dag

Gezien de grote publieke belangstelling en positieve reacties kijken de hoofdorganisatoren Jasper Spijk, Bennie Kamminga, Piet v/d Molen en Dick Hendriks van de Stichting Otto terug op een zeer geslaagde slotdag van de Eemsmondweek 2019 in Uithuizermeeden.

K70 4311