Bevrijdingsvuur langs alle dorpen Eemsmond

Lees meer op post

UITHUIZERMEEDEN De loopgroep Eemsmond Runners heeft vrijdag met 35 leden een bevrijdingsestaffette van 70 kilometerlangs alle dorpen in de gemeente Eemsmond gehouden.

Ze trokken veel bekijks en oogstten bewondering. Op diverse plaatsen sloten kinderen aan om een stuk mee te rennen en op 20 plaatsen lieten ze samen met het publiek een vredesduif het luchtruim kiezen. Burgemeester Marijke van Beek zwaaide de lopers uit bij hun vertrek uit Uithuizermeeden en ontving ze er ook weer toen ze aan het einde van de dag terugkwamen. Het symbolische bevrijdingsvuur werd in vervoerd in een stormlamp of aan een fakkel. Langs de route stonden mensen de lopers op te wachten, een aantal keren was spontaan een verversingspost ingericht.

De burgemeester was vol lof, toen de lopers rond half zes op het Van Veenplein arriveerden in het gevolg van drie historische legerjeeps. `Jullie hebben je eigen verhaal gemaakt en de vrijheid op de kaart gezet. Dank jullie wel voor jullie geweldige initiatief. Een topprestatie.`

In de vroege ochtend, toen de eerste lopers naar het Wellington-monument bij de Noordkaap op de waddenzeedijk en van daar naar Oudeschip gingen, speelde een snijdende oostenwind de lopers parten, maar gedurende de rest van de dag was het prima loopweer. Lopers wisselden elkaar geregeld af. Richard van der Werff uit Usquert liep 68 kilometer, Erik Bakker uit Uithuizermeeden 41 kilometer, Wegahta Kesete Hagos uit Uithuizermeeden en Jenny van der Veen uit Uithuizen allebei 30 kilometer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *