Bevrijdingsvuurestafette langs alle dorpen Eemsmond

Lees meer op post

UITHUIZERMEEDEN Om bewoners eraan te herinneren dat Nederland sinds 1945 in vrede en vrijheid leeft gaan op 5 mei hardlopers van Eemsmond Runners langs alle dorpen in de gemeente Eemsmond met het bevrijdingsvuur.

Kinderen en andere belangstellenden kunnen stukken meerennen. Tijdens korte stops worden op bijna twintig plaatsen vredesduiven opgelaten.

Al vijf maal eerder rende de loopgroep uit Uithuizermeeden een bevrijdingsvuurestafette, twee maal vanuit Wageningen en drie maal vanuit Groningen. Dat de estafette nu volledig binnen de gemeente Eemsmond blijft, is nieuw. „In eerdere jaren zijn we wel in verschillende dorpen gefinisht maar we kwamen nooit overal,” vertelt Bert Holsteijn, een van de organisatoren. „Het kan nu ook nog. In 2019 zijn we Het Hogeland en ziet de gemeente er heel anders uit.”

Start en finish zijn dit jaar in de thuishaven van de loopgroep, Uithuizermeeden. het bevrijdingsvuur wordt met de auto opgehaald bij collega-lopers uit Oldambt, die het in de nacht van 4 op 5 mei uit Wageningen halen.

De start is om acht uur ‘s morgens bij het oorlogsmonument aan de Vlasakker in Uithuizermeeden. Gemeentebestuur en waarschijnlijk ook de provincie verlenen medewerking. Van beide overheden verwacht de loopgroep een bijdrage in de kosten.

De lopers gaan vanuit Uithuizermeeden eerst naar het Wellington-monument bij de Noordkaap, dat pas in augustus 2015 is onthuld. Achttien kilometer en vijf dorpen verder is er de stolperstein in Oldenzijl, die ook dateert uit 2015. In alle dorpen, en meestal bij een oorlogsmonument, is er een korte pauze waarin een vredesduif wordt opgelaten. Leden van de loopgroep die zelf duiven houden zorgen er voor dat steeds een duif aanwezig als de estafettelopers arriveren.

De loopgroep heeft in elk van die dorpen met een basisschool een ‘opstaplocatie’ aangewezen voor kinderen en anderen die vanaf dat punt willen meerennen naar de plek in het dorp waar weer de duif het luchtruim kiest.

De volledige route is zeventig kilometer lang. Route, opstaplocaties en tijdstippen van de doorkomsten door de dorpen zijn te bekijken op of via de website van de loopgroep,: www.eemsmondrunners.nl. Omdat het een werkdag is zijn de Eemsmondrunners niet steeds met heel veel man op pad.

Er zijn veel bijzondere punten aan te wijzen. Zo vormen Garsthuizen en Startenhuizen een soort tweelingdorp waarvan maar een klein bij Eemsmond hoort. De loopgroep wil het dorp toch meenemen en een klein stukje van de route ligt daardoor in de gemeente Loppersum. In het nabije Eppenhuizen is er geen weg rondom de kerk maar laat een bewoner de lopers over particuliere grond lopen. In Warffum en Usquert gaan de lopers langs activiteiten van het Oranjecomité en een braderie.

Kort na vijf uur in de middag bereikt het bevrijdingsvuur het eindpunt van de route, het Johan van Veenplein in Uithuizermeeden. De groep draagt het vuur over aan het bestuur van de gemeente Eemsmond, dat de laatste duif van de dag oplaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *