Lustrum driedaags filmfestival Oosternieland

Lees meer op post

OOSTERNIELAND – Het driedaags filmfestival in het pittoreske kerkje van Oosternieland wordt, voor de vijfde keer, op 6, 7 en 8 november gehouden.

Dit jaar wordt vanwege het eerste lustrum flink uit uitgepakt, het thema is Italië. Op vrijdagavond wordt gestart met de film Caesar Must Die. Het verhaal speelt zich af in de streng bewaakte Rebibbia-gevangenis in Italië. Dit jaar wordt door de gevangen het toneelstuk ‘Julius Caesar’ van Shakespeare opgevoerd. Thema’s als leven, dood, rivaliteit, loyaliteit en verraad – die de basis vormen voor het stuk van Shakespeare – zijn voor de meeste gevangenen zeer herkenbaar. Een film die werkers in instellingen zal inspireren. De film wordt ingeleid door de Italiaanse filmkenner Vincenzo Tabacco; hij spreekt Nederlands en zal de film binnen de Italiaanse cultuur plaatsen.

Op zaterdag draait overdag de bestseller Novocente, van de regisseur Bertolucci. ’s Avonds wordt Italy, Love it or Leave it getoond; een filmische documentaire die laat zien wat Italie zo kenmerkend maakt. De late film is Mine Vaganti. Een indrukwekkende maar ook grappige film waarin homoseksualiteit centraal staat. In Italië waar het katholicisme en de macho-cultuur ‘t voor het zeggen hebben, hebben homoseksuelen het niet gemakkelijk. Mine Vaganti wordt ook ingeleid door Vincenzo Tabacco.

De zondagmiddagfilm is voor de beste spaghetti-western ooit , namelijk My Name is Nobody, geregisseerd door Sergio Leone. De film is een nostalgisch portret van de teloorgang van het wilde westen en een dramatisch maar ook komisch eerbetoon aan het gehele westerngenre.

Voorafgaand aan de films kan er volop worden genoten van muziek. Op vrijdagavond zal het swingende Italian Jazz Trio olv Giuseppe Doronzo het publiek verwelkomen. Zondagmiddag, voorafgaand aan de film, concerteert het 13 koppig Filofonisch orkest, olv Libbe Oosterman. Op spetterende wijze zullen zij filmmuziek ten gehore brengen, waaronder stukken van Morricone. Talentvolle leerlingen van de muziekschool Hunsingo laten van zich horen op de zaterdag.

Bij dit alles worden er t Italiaanse gerechten en wijn geserveerd.

Tijdens het festival exposeert kunstenares Margriet De Vries uit Haren en is De kleine toren uit Uithuizermeeden met brocante accessoires aanwezig.

Voor ticketverkoop en meer informatie:  www.filmfestival2015.nl of 06 2146 6256

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *