Muziekfestival Delfzijl viert eerste lustrum

Lees meer op post

DELFZIJL – Dit jaar wordt voor de vijfde keer het Muziekfestival Delfzijl gehouden. Een heugelijk feit dat het stichtingsbestuur zeker gaat vieren.

“Het wordt dit jaar echt iets speciaals,” vertelt Richard Stegmeijer van het Muziekfestival Delfzijl. “Het zaterdagavondprogramma wordt spectaculair. Om praktische redenen verhuist het evenement voor die dag van het Vennenplein naar het Molenbergplein. Wat het spektakel wordt, ga ik niet zeggen. Dan is de verrassing eraf. Ik beloof je dat het iets groots wordt.” “We werken die avond naar het hoogtepunt toe,” meent medebestuurslid Heino Vast. “Het is iets wat nog nooit ieder is vertoond en is voor Delfzijl dus heel bijzonder.”

Stegmeijer en Vast blikken ook terug naar hoe het vijf jaar geleden allemaal begon. “Het idee voor een muziekfestival leefde al langer bij de handelsvereniging,” aldus Vast. “Ik kwam terug van de taptoe in Uithuizermeeden en vroeg mij af waarom zo’n evenement niet in Delfzijl kan worden gehouden. Ik heb toen contact gezocht met de gemeente Delfzijl en had het geluk dat toenmalig wethouder Jan Wolthof ook muzikant was. Hij was meteen positief en heeft zich er sterk voor gemaakt.” “Alle muziekverenigingen in de gemeente Delfzijl ontvingen toen een brief,” vult Stegmeijer aan. Muziekvereniging Koningin Wilhelmina uit Farmsum, DSHO uit Delfzijl , CBS In Corpore uit Wagenborg en muziekvereniging Prins Bernhard uit Termunten zijn vervolgens om de tafel gaan zitten om het idee vorm te geven. De eerste keer was een proef, maar het smaakte al snel naar meer. Het is een unieke samenwerking van muziekverenigingen die nog niet eerder heeft plaatsgevonden. “ “De eerste keer was een gigantische klus,” weet Vast. “Het moet er meteen staan, anders is het enthousiasme weg. Het regiokorps waar tussen de 100 en 150 muzikanten van alle verenigingen aan mee doen, is heel mooi om te zien. Dirigent Simon Visser heeft er dit jaar extra veel tijd ingestoken om de afzonderlijke korpsen goed op elkaar in te laten spelen. Ook hebben de muzikanten een masterclass gehad van een beroepsmuzikant en dat is in hele goede aarde gevallen. De verwachting is dus hoog.”

“In die vijf jaar is het festival professioneler geworden,” vertelt Stegmeijer. “Het festival is sterk gegroeid. Er deden vorig jaar ongeveer 700 muzikanten mee en er waren circa 20.000 bezoekers. Het voordeel is dat het bestuur niet wezenlijk is veranderd, zodat je prima op elkaar bent ingespeeld. Ook buiten Delfzijl is het festival bekend geworden. Korpsen willen hier graag spelen. Dit jaar meldden zich al elf teams uit zich zelf aan.” Volgens Vast is het geheim van het succes mede de ontvangst. “De muzikanten worden prima ontvangen en verzorgd en dat spreekt zich rond.”

Voor de toekomst ziet het muziekfestival ook voldoende uitdaging. “Het festival èn doorzetten èn gratis houden is de grootste uitdaging,” aldus Stegmeijer. Het doel is om sowieso de 25e editie mee te maken.” Heino Vast is het met Stegmeijer eens. “Het streven is ook om op de zondag verder door te groeien. Dat moet lukken, want er zit voldoende muziek in.”

Het muziekfestival is van zaterdag 26 tot en met zondag 27 september. Het gehele programma is te vinden op www.muziekfestvialdelfzijl.nl.

Mark Giesolf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *