Dagtocht rondom Willem de Mérode en Pieter Keuning

Lees meer op post

UITHUIZERMEEDEN/SPIJK – Willem de Mérode (schuilnaam van Willem E. Keuning) was 70 jaar geleden de beste Nederlandse protestants-christelijke dichter. Er wordt op 5 september een dagtocht aan hem en zijn broer gewijd.

Ook buiten zijn eigen geloofskring werd De Mérode’s kwaliteit erkend door schrijvers als Menno ter Braak en Simon Vestdijk. Zijn  broer Pieter Keuning werd vooral in Noord-Nederland bekend om zijn verhalenboek Kinderen in verstand en in boosheid, waarvan onlangs de 8e druk verscheen.

Minder bekend is dat de broers uit Spijk kwamen (hun vader was daar schoolhoofd). De Mérode woonde vele jaren als onderwijzer in Uithuizermeeden, waar hij in zijn kamer aan de Hoofdstraat honderden gedichten schreef.

Op zaterdag 5 september 2015 wordt er een dagexcursie gewijd aan deze beide Keunings. De gids van de dag is dr. Hans Werkman uit Amersfoort. Hij is in Uithuizermeeden geboren en schreef enkele boeken over Willem de Mérode.

Op het programma staan: een film over het leven van De Mérode, toelichting op een expositie met dichtbundels, dagboeken, foto’s en handschriften, een wandeling langs De Mérode’s woonhuis en een bezoek aan zijn monument in Uithuizermeeden, een lezing in Spijk over Kinderen in verstand en in boosheid en de ‘Keuning-wandeling’ door Spijk met vele verhalen.

De dag begint om 10.00 uur in Uithuizermeeden en eindigt omstreeks 17.00 uur in Spijk.

Informatie en opgave tot 31 augustus bij Jannie van Warners-Werkman, avanwarners@hotmail.com, tel. 0595 412469 of 06 44379903.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *