Helikopterhaven hoort op industrieterrein, niet bij eendenkooi

Lees meer op post

UITHUIZERMEEDEN – Groningen Seaports heeft landbouwgrond nabij de Wytsemakooi, ten noorden van Uithuizermeeden, aangewezen als beoogde locatie voor een helikopterhaven.

Omdat in deze historische eendenkooi uit de 17de eeuw tientallen vogelsoorten broeden vragen Natuurmonumenten, Waddenvereniging, IVN Noord Groningen en de Stichting Natuur en Landschap Eemsmond zich af waarom de haven niet voorzien is op een industrieterrein.

De helikopterhaven wordt onder meer aangelegd om windturbines die straks in de zee worden geplaatst te onderhouden,  “Wij onderschrijven het belang van duurzame energie en daar hoort ook onderhoud bij,” stelt regiodirecteur Wilfred Alblas van Natuurmonumenten. “Maar waarom niet vanaf een industrieterrein? De Wytsemakooi is de oudste eendenkooi van Groningen. Er broeden tientallen vogelsoorten en het is een belangrijke uitvalsbasis tijdens de trek.”

De vereniging vreest niet alleen voor de natuur, maar koestert ook de cultuurhistorische waarde. “De Wytsemakooi  staat al op kaarten uit de 17de eeuw aangegeven. De kooi hoorde bij Rensumaborg, één van de weinig overgebleven Groninger borgen. De helikopterhaven past beter in een industriële omgeving , zoals de Eemshaven of Oosterhorn. Bovendien zijn we net met behulp van het Waddenfonds plannen aan het uitrollen om extra investeringen in de eendenkooi te doen, ten behoeve van de vele diersoorten die er verblijven.’

De aanleg van de helikopterhaven ten noorden van Uithuizermeeden ligt ook bij de omgeving zeer gevoelig, blijkt uit een voorlichtingsbijeenkomst medio januari waar 250 dorpelingen op af kwamen. Daarnaast is de verwachting dat de helikopterhaven ook voor andere doeleinden gebruikt gaat worden, zoals commerciële vluchten naar de eilanden. “Dan kruist de vluchtroute steeds het binnendijkse natuur- en vogelgebied Ruidhorn en wordt het nooit meer rustig in dit prachtige deel van Groningen,”meent  Alblas.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *