Informatiebijeenkomst over helihaven bij Uithuizermeeden

Lees meer op post

UITHUIZERMEEDEN – In het Bommelhoes in Uithuizermeeden wordt woensdag 17 december van 19.30 tot 21.30 een inloopmarkt gehouden over de plannen voor een helikopter start- en landingsplaats nabij Uithuizermeeden.

Tijdens een Informatieavond in juni van dit jaar is de omgeving geïnformeerd over het zoekgebied voor deze heliport in een straal van circa 10 km rondom de Eemshaven. In de afgelopen maanden is dit zoekgebied verfijnd tot een gebied van circa 400 ha dat zich grotendeels uitstrekt boven in de polder bij Uithuizermeeden.

In de komende tijd zal Groningen Seaports verdere (detail) onderzoeken in het kader van de Milieu Effect Rapportage (MER) – procedure verrichten. Zo wordt er rekening gehouden met de leefomgeving van omwonenden,veiligheid, geluid, fauna en flora, landschap, archeologie en cultuurhistorie. Een belangrijk aandachtspunt is tevens dat de toekomstige locatie op een dusdanige afstand van de kust ligt, dat de heli’s voldoende hoogte kunnen maken voordat ze over het wad vliegen en voldoende afstand hebben van obstakels als hoogspanningskabels en windturbines. Rekening houdend met al deze uitgangspunten wordt ten slotte het meest geschikte perceel geselecteerd. De MER zal naar verwachting in het voorjaar van 2015 gereed zijn.

Groningen Seaports verwacht dat de komende jaren een toenemend aantal bedrijven werkzaam in de offshore (wind)industrie een uitvalsbasis in een haven zal zoeken. Bedrijven in deze sector leveren voor lange tijd werkgelegenheid op, omdat naast de bouw van windturbines dan ook het service/onderhoud vanuit deze uitvalsbasis plaats kan vinden. Voor het vervoer van het personeel en gereedschappen is het, gezien de grote afstanden tot de offshore windparken, naast schepen ook noodzakelijk om helikopters te gebruiken.

Een start- en landingsplaats beslaat een terrein met een oppervlakte van ongeveer 1,5 hectare. Naast een landingsplaats voor helikopters bevat het terrein, afhankelijk van de ontwikkeling, in de toekomst mogelijk enkele kleine gebouwen, zoals een hangar en/of een kantoor/werk/ontvangstruimte ten behoeve van deze (helikopter)operaties. Er wordt alleen bij daglicht gevlogen en er vinden maximaal 15 vluchten per dag plaats. Dit betekent dat er 15 keer een helikopter mag landen en ook weer mag vertrekken. Daarom wordt In de MER wordt gesproken over 30 vliegbewegingen. Op de locatie komt een start-en landingsplaats voor uitsluitend helikopters waar in de regel 8 tot 10 personen in worden vervoerd en eventueel wat klein handgereedschap.

Tijdens de inloopavond zullen vertegenwoordigers van Groningen Seaports, de Provincie Groningen (vergunningverlener) en gemeente Eemsmond aanwezig zijn om de informatie toe te lichten en eventuele vragen te beantwoorden. Direct omwonenden en grondeigenaren zijn persoonlijk per brief uitgenodigd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *