Molen Goliath Uithuizermeeden: derde prijs

Lees meer op post

UITHUIZERMEEDEN – Na een ongemeen spannende strijd heeft Molen De Salamander in Leidschendam de BankGiro Loterij Molenprijs met 26,9 % van de in totaal 27.580 uitgebrachte stemmen in de wacht gesleept. Molen Goliath werd derde maar won wel de juryprijs.

Nico Papineau Salm, voorzitter van De Hollandsche Molen, heeft woensdag in Hoonhorst de cheque van 50.000 euro aan Stichting De Salamander overhandigd. De stichting bleef met 7.411 stemmen de nummer 2, Molen Hermien in Harreveld, met 7.131 stemmen nipt voor. De prijs wordt elk jaar uitgereikt aan het volgens het publiek meest aansprekende molenproject.

Met dit geld kan Stichting De Salamander naast de molen een mooi nieuw educatief centrum laten bouwen. Met dit nieuwe educatief centrum kan men bezoekers goed ontvangen. Bovendien hebben de molenaar en de molengidsen dan meer ruimte om iedereen het molenaarsvak en de werking van de molen goed uit te leggen.

De overige genomineerden gaan niet met lege handen naar huis. Zij ontvangen 1 euro voor elke stem dat op hun project is uitgebracht. Dat betekent dat nummer 2: Molen Hermien in Harreveld (GL) 7.131 euro, nummer 3: Molen Goliath in Uithuizermeeden (GR) 4.845 euro, nummer 4: Molen De Vlijt in Meppel (DR) 4.117 euro en nummer 5: Molen Vogelzicht in Kuitaart (ZL) 4.076 euro kunnen besteden voor de realisatie van hun plannen. Het totale prijzengeld bedraagt 70.169 euro.

Naast de publieksprijs wordt dit jaar voor de eerste maal ook een juryprijs toegekend. Deze gaat naar Molen Goliath in Uithuizermeeden. Volgens de jury is Molen Goliath erin geslaagd ‘door uitbundige communicatie Noordoost Groningen heel dichtbij te brengen. De molen betrekt de mensen uit de hele omgeving en ver daar buiten bij zijn plannen, op een manier die jong en oud enthousiast maakt voor de molen en het vak van molenaar’.

De BankGiro Loterij Molenprijs bestaat sinds 2011 en wordt ieder jaar uitgereikt door vereniging De Hollandsche Molen en de BankGiro Loterij. Met de prijs willen deze organisaties laten zien dat molens een onmisbaar en belangrijk onderdeel zijn van het Nederlands cultureel erfgoed. De BankGiro Loterij is dé cultuurloterij van Nederland. Zij steunt goede doelen en culturele organisaties die werken aan cultuur en behoud van cultureel erfgoed. Eerdere winnaars waren Molen van Fakkert in Hoonhorst (2013), Korenmolen De Regt in Nieuw-Lekkerland (2012) en Krijtmolen d’Admiraal in Amsterdam (2011).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *