Een boekje over Noortje, een kind van een donor

Lees meer op post

UITHUIZERMEEDEN – Simone Scholtens (1972) uit Uithuizermeeden is een bewust ongehuwde moeder. Ze is ook schrijfster/illustrator en maakte een boekje over het thema ‘geen vader, maar donor’.

Het was in eerste instantie alleen voor de inmiddels vijfjarige Milou bedoeld, maar de reacties van vrienden en bekenden waren zo enthousiast, dat Scholtens het in eigen beheer heeft uitgegeven. Het boekje, met de titel ‘Noortje, dochter van een Bewust Alleenstaande Moeder’ is gemaakt voor kinderen van drie tot en met zeven jaar. Inmiddels werkt ze aan een vervolg, voor de wat oudere jeugd.

Behoefte

Scholtens: “Ik merkte op zeker moment dat ze behoefte had om te weten hoe het zit. Milou ging ‘pappa’ zeggen tegen mannelijke kennissen. Blijkbaar wilde ze er toch nog iemand bij. Toen heb ik verteld hoe de vork in de steel zat. Nu is het voor haar heel gewoon. Ze zei het laatst in een winkel: ‘oh, ik heb geen papa, ik heb een donor.’ Dit boekje is handig voor haar. Ze heeft iets in de hand waarmee het op eenvoudige wijze wordt uitgelegd.”

Ondanks dat steeds meer kinderen opgroeien in een niet-traditioneel gezin, zijn er weinig kinderboeken te vinden over andere gezinsvormen. Ook daarvoor schreef Scholtens het verhaal over Noortje. Een meisje dat geen papa heeft, maar een bekende donor.

Zwanger

In simpele bewoordingen wordt uitgelegd hoe de moeder graag een kindje wilde en zwanger werd van een donor. Ze heeft geen relatie dus gaat ze op zoek naar een meneer die zijn zaadjes wil geven. Als het kindje geboren is, komt de donor naar het kindje kijken en is blij dat het zo’n lief kindje is. Scholtens schreef het aan de hand van de vragen die Milou steeds meer begon te stellen.

“Ik heb geen partner. Soms loopt dat zo. De biologische klok voelde ik wel en ik wilde graag een kind. Dat het met een donor ging was voor de directe omgeving wennen, maar toen Milou er een keer was, was dat voorbij. Dan gaat alle aandacht uit naar de baby. Nu is het zo dat ze geen vader heeft. Hij is wel bekend. Ik vind dat ze daar recht op heeft. Daarmee moet je niet wachten tot ze zestien is. Er kan voor die tijd van alles gebeuren. Ze weet wie het is en als ze wil kan ze hem zien. Hij speelt alleen geen rol in de opvoeding.”

Het boek over Noortje was helemaal haar ding. Ze ging bewust niet naar een uitgever, om te voorkomen dat een redacteur dingen zou willen veranderen. Daarom gaf ze het in eigen beheer uit: “Misschien ben ik ook wel te eigenwijs, haha.”

Tweede boekje

Scholtens is inmiddels begonnen met het tweede boekje: “Ik vind het moeilijk om een leeftijdscategorie te noemen. Het is wat lastig in te schatten voor welke doelgroep. De insteek is verwantschap, familiebanden, stamboom. Je hebt geen vader, maar je hebt wel een biologische vader en daaraan ben je hoe dan ook verwant. Daar zal meer tekst in staan en minder illustraties. Het staat voorlopig nog op losse papiertjes. Ik moet er inderdaad mee aan de slag, want in het najaar gaat het naar de drukker.”

Herman Sandman

Het boek is te bestellen via: www.noortje-dochtervaneenbewustalleenstaandemoeder.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *